Leta i den här bloggen

tisdag 7 februari 2012

HJÄLPRESA 2-6 FEBRUARI

Jag (Mette Swing) fick en fråga i januari 2012 om jag önskade följa med en hjälpsändning för att med egna ögon se några av de ställen vi på SOM EN SAGA hjälper, samt träffa vuxna och barn som får vår hjälp. Det var inte svårt att besvara den frågan, självklart sa jag JA!

Många kartonger hade redan fraktats över med fina kläder som våra inlämnare i butiken skänkt. Jag packade den största resväskan jag hade hemma med endast det nödvändigaste till mig själv och resten med kläder till barnhemmen. 

LITAUEN


Torsdagen den 2 februari landade jag och Pia Bolinder efter en tur i ett litet propellerplan i staden Vilnius, Litauen. När vi steg utanför dörrarna på flygplatsen kändes det väldigt kallt, termometern stod på -29. 
Vi la in bagaget i hyrbilen och väntade ett tag på Pernilla och Gunilla från Umeå som var vårt resesällskap.

Så fort vi var samlade åkte vi till staden Kaunas, där vi skulle hinna med att besöka barnhemmet och rehabiliteringscentret Lopselius. Lopselius betyder vaggan. Den ideella organisationen VAGGAN har hjälpt detta barnhem under 10 år och det var roligt att se vad mycket de har bidragit med.
Den övre bilden visar rehabiliteringscentret och den nedre visar barnhemmet.


 

Den här bilden visar Daiva som är barnläkare på Lopselius. 
Daiva gjorde en lista på vilka mediciner som behövdes, sedan bar det av till apoteket för att inhandla dessa. Det är betydligt billigare i Litauen än i Sverige med apotekspriser.
Den här lilla killen var född för tidigt och hade lämnats i återlämningsluckan på BB. Det kan man göra anonymt i Litauen och man kallar dessa barn för Window Life Children.
Vi träffade många härliga barn den här dagen och det var underbart att se att de trots att de var på barnhem hade det bra. Barnen fick majskrokar som vi köpte åt dem, det var populärt.
2 kommentarer:

  1. Åh, vad härligt att se att kläderna man skänker och som inte säljs kommer till godo! Jag blir alldeles lycklig! Skall bli spännande att följa majresan! Många kramar till dig! /Helena

    SvaraRadera
  2. Visst blir man lycklig Helena! Kram/Mette

    SvaraRadera